Therapie is als thuiskomen

Verwonding die ontstaan is in contact kan alleen in contact geheeld worden.

In je ontwikkeling tot volwassene is het regelmatig nodig geweest om je aan te passen aan je omgeving, waarbij je bepaalde gevoelens en impulsen hebt moeten onderdrukken. Dit brengt spanning met zich mee, spanning die vaak nog in het lijf aanwezig is en die kan zorgen voor lichamelijke of psychische klachten.

In de therapie maken we daar contact mee, waarbij we eventuele weerstand serieus nemen; die heeft je namelijk altijd iets te vertellen over je geschiedenis; waarom jij geworden bent wie je bent. Maar net zo goed hebben we oog voor dat wat fijn is, ook dat heeft je veel te vertellen over jezelf.
Ik werk het liefst vanuit het hier en nu, als het nodig is komen we dan vanzelf wat dieper terecht.

Op zoek gaan naar dat wat pijn doet, roept in eerste instantie altijd weerstand op, ook al verlang je ernaar om te veranderen. Nieuwsgierigheid kan je helpen er toch contact mee te maken, en te kijken wat de pijn je wil vertellen.

De therapie helpt je om inzicht te krijgen in de (overlevings-)strategieën van waaruit je altijd hebt gehandeld, zodat je je daar voortaan minder door hoeft te laten bepalen. Zo kun je je leven beter de richting geven die je zelf wilt.

lees verder>